Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia gruzińska słynie ze swojej sytości i wspaniałych, wyrazistych smaków. Wzrost jej popularności notowany jest również w naszym kraju. Dlaczego by nie spróbować klasycznego wydania chaczapuri połączonego z czachochbili? To dwa elementy, które znakomicie się ze sobą łączą. Chrupiący chlebek z serem jest świetnym towarzyszem kurczaka duszonego z warzywami i świeżymi ziołami. Jak przygotować gruziński klasyk i czemu warto to zrobić? Przedstawiamy prosty pomysł na smakowite danie!
Domowe chaczapuri z serem - przepis ekspresowy
Starania warto rozpocząć od przygotowania chaczapuri z serem. Chlebek można zakupić już gotowy, ale największą przyjemnością będzie przygotowanie pieczywa w domowych warunkach. Przepis na chaczapuri nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Będziemy potrzebować drożdży, wody, cukru oraz mąki. Kolejnym uzupełnieniem pożywnego chlebka będzie jogurt, opcjonalnie maślanka. Po krótkiej chwili do masy mączno-drożdżowej należy dodać nabiał. Zazwyczaj używa się do tego celu naturalnej maślanki, choć równie dobrze sprawdzi się w tym kontekście zwykły jogurt. Ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, tak aby masa była jednolita i nie posiadała żadnej grudki. W międzyczasie przygotowujemy patelnię, na której rozgrzewamy masło. Po ostygnięciu tłuszcz dodajemy do masy i pozwalamy całości odpocząć w ciepłym miejscu. Nieodzownym elementem chaczapuri jest ser, w tym przypadku bryndza w połączeniu z ciągnącym serem mozzarella. Placki piecze się w rozgrzanym piekarniku przez kilkanaście minut. Warto pozwolić chlebkom na przestygnięcie - zyskują wówczas kruchości i delikatności przed podaniem.
Idealne chaczapuri - przepis z czachochbili
Czachochbili można najprościej przedstawić jako danie, które stanowi połączenie pomidorów z kurczakiem. Przygotowuje się je z pokrojonych wcześniej kawałków mięsa, najczęściej fileta z piersi kurczaka. Cechą charakterystyczną posiłku jest to, że poszczególne etapy gotowania wykonuje się niejako oddzielnie. Na początku należy przesmażyć poporcjowane filety, a następnie zdjąć je z patelni i przygotować cebulę. Wstępnie przeszklona cebula trafia ponownie do kurczaka, który już zdążył przestygnąć. Na patelnię w dalszej kolejności trafiają pokrojone pomidory, które przyprawia się do smaku kminem rzymskim, pieprzem, solą i masłem. Dopiero po kilku minutach do naczynia może trafić ponownie kurczak połączony z cebulką. Czachochbili podaje się z chlebkiem chaczapuri lub ryżem. To klasyczne danie kuchni gruzińskiej, która bazuje na smacznych wypiekach, pomidorach i regionalnych przyprawach. Zobacz, jak łatwo przygotować ten przepis w domu.
Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.
Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.
Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.
Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.
Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.
Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.
Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.
Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.