Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzanka z gruszką i serem pleśniowym to oryginalny pomysł na przystawkę, która łączy słodycz z odrobiną pikantnego smaku curry. Danie można podać na kolację lub jako przekąskę na przyjęciu, obok mini koreczków, kanapeczek i sałatek. Jeśli chcesz przygotować grzanki z gruszką według tego przepisu, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej połączyć marynowane owoce z przyprawą curry.
Żeby smaki dobrze się wymieszały, potrzeba około doby. Tak przygotowane gruszki wrzuca się na grilla. W warunkach domowych może być to grill elektryczny lub opiekacz. Następnym etapem jest przygotowanie grzanek - najlepiej z bagietki, lecz może być także inny rodzaj pieczywa. Dobrze sprawdzi się także ciabatta albo domowy chleb z własnego wypieku. Na bagietce posmarowanej sosem czosnkowym umieszcza się kolejno pokrojone na plastry gruszki, rukolę, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie i słonecznik. Tak przygotowana wykwintna potrawa może być prawdziwą gratką także dla wegetarian i wegan. Jeśli cenisz deski serów, grzanka z takimi dodatkami powinna być odpowiednim wyborem.
Grzanki z serem pleśniowym i gruszką najlepiej podać na dużym talerzu albo półmisku. Jeśli zależy Ci na odpowiedniej dekoracji, możesz dodatkowo zadbać o polewę - na przykład z syropu klonowego. Taka potrawa to znacznie więcej niż zwykła kanapka. Gdy spróbujesz na pewno nie raz powrócisz do tego dania. Marynowana gruszka na chrupiącym pieczywie ze wszystkimi składnikami ma naprawdę wyjątkowy smak, który trudno zapomnieć.
Do gruszek dosyp curry i odstaw na minimum 24 godziny, żeby przeszły smakiem.
Gruszki potnij na plastry ok. 1 cm i zgrilluj.
Bagietkę pokrój w kromki, zgrilluj. Następnie posmaruj sosem czosnkowym z obu stron.
Na grzankach ułóż grillowane gruszki, rukolę, pokruszony ser pleśniowy i uprażone na suchej patelni orzechy i słonecznik. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!