Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z reguły grzanki nie są szczególnie finezyjnym daniem. Mają przyjemnie chrupać i sycić, gdy przyjdzie nam na nie ochota. Typowy comfort food: proste składniki, nieprzekombinowana forma, smak, który znamy na pamięć. Ale nie tym razem. Grzanki z dzisiejszego przepisu podnoszą rangę tego dania i czynią z niego kulinarne cacko. Powstały na bazie karmelizowanej cebuli i białej fasolki, przełamanych świeżym szczypiorkiem oraz szczyptą tymianku. Są więc pyszne, odżywcze, o wielowymiarowym smaku.
Tosty z czerstwego pieczywa z pieczarkami - przepis
Ich sekretnym składnikiem jest Majonez Dekoracyjny WINIARY, który posłużył do odświeżenia pieczywa. Bo najlepsze grzanki, to takie zero waste, do których wykorzystujemy nieco wyschnięte kromki. Smarując je majonezem (z dwóch stron) i odgrzewając na patelni, przywracamy im przyjemną chrupkość, sprężystość i piękny złoty kolor. Do tego karmelizowane warzywa i świeże zioła. Nic tylko się delektować!
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj posiekane w pióra cebule oraz cukier. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
W połowie smażenia cebuli dodaj tymianek, ewentualnie odrobinę wody, jeśli cebula będzie się przypalać.
Po 10 minutach dodaj fasolkę z puszki i posiekane w cienkie talarki pieczarki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie na innej patelni podsmaż czerstwe pieczywo. Kromki z obu stron posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu, tak żeby się zarumieniły.
Na gotowe kromki nałóż przygotowane warzywa i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.