Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makaron aglio e olio to popularne danie rodem z Neapolu, które zrobisz w kilka minut z zaledwie kilku, łatwo dostępnych składników. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste! Odkryj włoskie smaki bez wychodzenia z domu.
W naszym przepisie na aglio e olio wykorzystaliśmy bazowe składniki, jak makaron, oliwę, czosnek, pietruszkę i parmezan. Dla urozmaicenia dodaliśmy jeszcze jeden produkt, który świetnie tu pasuje i podkreśla charakter całego dania. Mamy na myśli Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY – dzięki niej potrawa ma jeszcze głębszy smak. Taka wersja posmakuje nie tylko wegetarianom, ale wszystkim, który lubią proste i smaczna dania. Jeśli chcesz, możesz dopasować ten przepis do siebie i dodać ulubione przyprawy lub wykorzystać mięso, które masz w swojej kuchni.
Szukasz więcej przepisów na proste i szybkie dania obiadowe z makaronem? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji na smaczne dania – w sam raz dla Ciebie i Twoich bliskich. Sprawdź, co dla Ciebie mamy i gotuj razem z nami!
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie się robić złocisty, dodaj Pastę z pomysłem na… WINIARY i wymieszaj z oliwą i czosnkiem.
Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodą wrzuć na patelnię, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie gotowania.
Spaghetti podawaj posypane serem.