Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały czy żurek? To jeden z kulinarnych dylematów, z jakim przyjdzie się zmierzyć w wielu polskich domach tuż przed Wielkanocą. U mnie w tym roku będzie to żurek na esencjonalnym grzybowym wywarze, podany w miseczkach z żytniego chleba, czyli grzybowy żurek w chlebie.
Miseczki potrzebne do grzybowego żurka w chlebie przygotowuję z chleba żytniego. Robię to błyskawicznie, korzystając z gotowych małych prostokątnych bochenków. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć, wysmarować białkiem i zapiec chwilę w piekarniku. Można też ominąć ten ostatni etap, ale zapieczone białko dobrze uszczelnia miseczki.
Miąższ wydrążony z chlebków można w sprytny sposób wykorzystać do żurku na drugi dzień. Z mojego przepisu na grzybowy żurek w chlebie wychodzi 1,5 l żurku, w sam raz na dwa dni. Jednak za drugim razem żurek wcale nie będzie taki sam, bo do talerzy można dodać po garści kwaskowego miąższu chleba żytniego.
Miseczki można też przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w piekarni.
Oprócz grzybowego żurka w chlebie na Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
żurek w chlebie
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem,śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
żurek z jajkiem i kiełbasą
Nastawiam piekarnik na 200°C.
Każdy bochenek chlebka przecinam na pół nożem do pieczywa, żeby otrzymać równe brzegi.
Wydrążam każdą połówkę tak, by pozostawić dość cienkie brzegi i spód.
Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzam od wewnątrz każdej miseczki białko, zarówno na ściankach chlebka, jak i na dnie.
Wysmarowane białkiem miseczki wkładam do piekarnika na 10 minut.
Grzyby dzień wcześniej zalewam wodą (0,5 l) i odstawiam. Na drugi dzień przelewam grzyby do garnka, wraz z wodą, w której się moczyły – robię to delikatnie, aby z dna szklanki nie wzburzyć drobinek piasku, które mogły być na grzybach – odrobinę wody pozostawiam na dnie szklanki.
Dolewam do garnka z grzybami jeszcze pół litra wody i gotuję przez pół godziny.
Po tym czasie wyławiam grzyby, siekam je na drobne kawałki, dodaję do wywaru.
Czosnek lekko miażdżę trzonkiem noża, obieram ze skórki i dodaję do grzybowego wywaru.
Żurek rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dolewam do wywaru, zagotowuję i gotuję chwilę, mieszając.
Po zestawieniu garnka z płyty dodaję do zupy zahartowaną śmietanę.
Żurek podaję w miseczkach z chleba, z jajkiem lub podsmażonymi plasterkami białej kiełbaski. Dodaję listki świeżego majeranku. Na drugi dzień do żurku można dodać miąższ z chleba żytniego.