Gulasz wieprzowy jest to danie, które można przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Tego typu danie może zostać wykonane na łopatce, szynce, bądź karkówce. Chociaż gulaszem zwykle nazywa się węgierskie danie narodowe, ponieważ wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa, które oznacza "przypieczony", to zasłynęło ze względu na swoje walory smakowe na całym świecie.
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to danie aromatyczne oraz niezwykle pożywne. Przygotowanie jest dość proste, a czas wykonania całego dania to około 80 minut. Danie jest bardzo lubiane niemalże przez nie wszystkich, a to ze względu na aromatyczne przyprawy, zawartość mięsa oraz warzyw.
Przepis na gulasz wieprzowy
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich składników, a będą potrzebne:
- około kilograma łopatki wieprzowej
- dwie średnie czerwone papryki
- trzy średnie cebule
- cztery ząbki czosnku
- dwie duże marchewki
- dwie łyżki smalcu lub oleju
- dwie szklanki bulionu warzywnego, bądź mięsnego
- od dwóch do czterech łyżek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: dwie łyżki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu, odrobinę chili do smaku.
Kiedy już znamy przepis na gulasz wieprzowy, pierwszą czynnością jaką należy wykonać jest pokrojenie cebuli w piórka i podsmażenie na smalcu, bądź oleju przez około 5 minut. Kiedy cebula będzie ładnie zarumieniona zdejmujemy ją z ognia. Mięso należy pokroić w kostkę, w niewielkie kawałki. Do miski przesypujemy mięso i dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku, które należy obrać i przepuścić przez praskę. Później z dodatkiem oleju należy dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i czosnkiem.
Gulasz wieprzowy - na co dzień i od święta
Na rozgrzanej patelni topimy smalec i wrzucamy mięso, które smażymy przez około 30 minut (niezależnie od rodzaju mięsa), co jakiś czas powinno być zamieszane, by nie przywierało. W tym czasie należy obrać marchewki oraz paprykę, które następnie kroimy i podsmażamy na patelni, na której uprzednio rozpuszczamy smalec. Warzywa smażymy przez około 15 minut i dodajemy do nich wcześniej zeszkloną cebulę. Do mięsa dodajemy warzywa oraz dwie szklanki bulionu. Następnie wszystko razem gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu. Na koniec należy dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, gotujemy jeszcze około dwóch minut. Na koniec odstawiamy z ognia. Warto spróbować gulasz wieprzowy przed podaniem, ponieważ w zależności od indywidualnych preferencji może będzie trzeba dodać do niego trochę przypraw.
Gulasz wieprzowy to proste danie w przygotowaniu i dość szybkie. Z pewnością zasmakuje każdemu.