Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.
Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie. Paprykę dodajemy na 10-15 minut przed końcem duszenia mięsa.
W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.
Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.
Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.