Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule, czosnek i marchewki obrać.
Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.