Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
Gulasz wołowy: Polędwicę pokrój w paseczki o grubości palca.
Cebulę pokrój w piórka.
Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.