Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w piórka, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę w krążki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
Kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY rozpuść w 100 ml wrzącej wody.
W rondlu rozgrzej olej, przesmaż mięso, dodaj cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, dodaj marchewkę, po chwili cukinię, lekko podduś.
Podlej bulionem, dodaj papryczkę chili, duś około 25 minut (pierwsze 10 minut pod przykryciem), od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzonego w odrobinie sosu i 100 ml śmietanki, mieszaj, dopraw solą i pieprzem według uznania.
Przygotuj kopytka: ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej).
Wystudzone przeciśnij przez praskę, przełóż do miski.
Dodaj przesianą mąkę, kaszę mannę, pół łyżeczki soli, dobrze wymieszaj.
Na stolnicy oprószonej mąką formuj z kawałków masy wałki, a następnie odcinaj pod skosem ostrym nożem kopytka.
Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuj 3 minuty od wypłynięcia, wyciągaj łyżką cedzakową.
Gulasz podawaj z kopytkami.
Aaaa