Marynowany gulasz z jelenia to pomysł na danie, które stanie się twoją popisową potrawą. Bliscy będą prosić cię o przygotowanie tego aromatycznego mięsa, które przywołuje na myśl myśliwską chatkę w środku lasu, dymny zapach wędzonych połci i majestatyczny krajobraz jesiennego lasu.
Choć nazwa może odstraszać skomplikowaniem, to nie jest to danie bardzo trudne w przygotowaniu, lecz dość czasochłonne. Kuchnia myśliwska jest wymagająca, ale kiedy postawisz na stole aromatyczny, gotowy do spożycia gulasz wynagrodzi ci to cały czas spędzony na marynowaniu jelenia. Jak przygotować gulasz z jelenia? Na początek przygotuj marynatę. Będą ci do tego potrzebne: ocet winny, wino (najlepiej czerwone, wytrawne lub półwytrawne, ponieważ podbija ono smak mięsa), żurawinówkę oraz przyprawy – owoce jałowca, goździki, czosnek, ziele angielskie oraz pieprz. Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i zagotować.
Kiedy marynata jest już ugotowana i przestudzoną, należy zalać nią mięso. Tak przygotowanego jelenia zostaw w chłodnym miejscu, aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. Po dwudziestu czterech godzinach wyjmij mięso z marynaty, opłucz i osusz. Gdy jeleń będzie już suchy, posól i popieprz go.
Mięso oprósz mąką pszenną i smaż ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mięso jelenia powinno być smażone na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju. Gdy minie 10 minut mięso powinno być gotowe do przełożenia do rondla. W rondelku umieszczamy usmażone mięso, zalewamy je marynatą i dodajemy 0,5 litra wody. Duś całość pod przykryciem przez minimum 2 godziny — gdyby duża ilość płynu odparowała, należy jeszcze podlać mięso wodą, aby się nie przypiekło w trakcie duszenia. W jego czasie należy oczyścić i pokroić pieczarki oraz pokroić kiełbasę w półplasterki. Te składniki dodajemy do duszącego się mięsa pod koniec duszenia.
Razem z pieczarkami i kiełbasą dodaj do mięsa sos pieczeniowy ciemny WINIARY i wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez co najmniej 5 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy oblane. Do gulaszu możemy serwować ziemniaki z wody lub pieczone, kaszę i pieczywo. Gulasz z jelenia myśliwski jest gotowy do konsumpcji. Smacznego!
Piotr