Kto z nas nie zna choć jednego przepisu na gulasz z kurczaka? Jest doskonałą propozycją dla wszystkich szukających prostego przepisu na szybkie i pożywne danie. Przepis na gulasz z piersią z kurczaka można modyfikować na nieskończoną ilość sposobów, dopasowując go do nawet najbardziej wyrafinowanych gustów. Niejednokrotnie wskazywany jest przez trenerów sylwetki i dietetyków jako fit alternatywa, którą powinniśmy wprowadzić do swojego menu. Czym jest gulasz i dlaczego jest aż tak popularny?
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz jako danie wywodzi się z Węgier, a jego nazwa oznacza przypieczony lub przyrumieniony. Początkowo był znany tylko w niektórych rejonach kraju, obecny głównie w menu pasterzy. To proste w przygotowaniu i pożywne danie zapewniało im uczucie sytości przez cały dzień wypasu owiec. Tradycyjnie podaje się go jako drugie danie, serwując na płytkim talerzu. Oprócz mięsa zawiera w sobie cebulę, marchewkę, paprykę oraz przyprawy takie jak ząbek czosnku, liść laurowy czy ziele angielskie. Do przygotowania gulaszu można wykorzystać dowolny gatunek mięsa, ale to właśnie gulasz z piersią kurczaka z warzywami jest najbardziej popularną wersją. Zazwyczaj gulasz je się na ciepło, choć i chłodna wersja ma swoich wielbicieli.
Co dzisiaj w menu? Gulasz z kurczaka z warzywami!
Popularność dania jest spowodowana przede wszystkim prostotą przygotowania. Mięso oraz wybrane dodatki np. paprykę, cebulę czy marchewkę pokrój na kawałki o niewielkich rozmiarach, najlepiej ok. 2cm. Wrzuć je na patelnie i smaż na zwiększonym ogniu intensywnie mieszając, do momentu aż staną się złociste. Następnie zalej kawałki przygotowanym wcześniej sosem WINIARY i duś na małym ogniu przez 15 minut, stale mieszając. Po kwadransie, Twój gulasz z kurczaka z warzywami jest już gotowy, możesz podać go z dowolnym dodatkiem, np. ryżem lub krótkim makaronem.
Przepis na gulasz z kurczaka po Twojemu!
Drugim atutem przepisu na gulasz z kurczaka jest jego uniwersalność. Zrezygnuj z warzyw, by otrzymać gulasz z piersią z kurczaka w sosie własnym, idealnie komponujący się z naleśnikami na słono lub buchtami. Dodaj kilka łyżek śmietanki kremówki by sos stał się bardziej kremowy. Wsyp suszoną paprykę chili by zaostrzyć jego smak. Fanom serowego wykończenia szczególnie spodoba się wersja dania posypana tartym parmezanem lub obłożona plastrami mozzarelli. Chcesz uzyskać większą ilość gulaszu ale nie masz w zapasie dodatkowej saszetki WINIARY? Nic straconego, wystarczy dodać do sosu passatę pomidorową lub przecier. Nie ograniczaj swojej kuchennej wyobraźni! Wykorzystaj gulasz z kurczaka jako bazę swojego autorskiego przepisu lub wypróbuj alternatywę - gulasz wieprzowy.