Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Herbata z imbirem to pyszny, aromatyczny napój, który doskonale rozgrzewa, wspaniale smakuje i poprawia samopoczucie. Herbata z dodatkiem imbiru ma także wiele prozdrowotnych właściwości. Właśnie dlatego po ten napój najczęściej sięga się w okresie jesienno-zimowym albo profilaktycznie, albo po to, by łagodzić objawy przeziębienia. Zielona herbata z imbirem z naszego przepisu wymieszana jest także z miodem i sokiem z cytryny. Wszystkie trzy składniki razem doskonale działają na układ odpornościowy!
Herbata, imbir i miód nie zastąpią suplementów diety i zdrowego stylu życia, jednak warto spożywać je razem, także ze względu na niezwykle ciekawą kompozycję smaków.
Zielona herbata z imbirem będzie smakować najlepiej, gdy do jej zrobienia zostanie wykorzystany świeży korzeń. Imbir można kupić także w formie sproszkowanej, jednak suszony imbir bardziej nadaje się jako dodatek do zup niż do parzenia herbat. Aby świeży imbir miał wyrazisty mocny smak i zapach, musi być przechowywany w odpowiedni sposób. Przechowywanie imbiru to temat osobnego artykułu. W tym miejscu warto jednak przypomnieć najważniejsze kwestie. Imbir najlepiej trzymać w chłodnym miejscu (w lodówce). Żeby nie wchłaniał zapachów innych produktów, powinien być od nich odizolowany. Korzeń imbiru można umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniczku, w woreczku strunowym albo zawinięty w ręczniczek papierowy. Każda z tych metod będzie skuteczna - wybierz tę, która wydaje Ci się najwygodniejsza.
Przechowywanie samej imbirowej herbaty natomiast zupełnie mija się z celem, ponieważ napój powinien być spożywany na ciepło od razu po przygotowaniu.
Herbata imbirowa to przepis, który postawi Cię na nogi, gdy poczujesz zmęczenie. Dobrze mieć pod ręką wszystkie składniki, bo nie znasz dnia i godziny, kiedy się przyda. Przygotowanie herbaty z imbirem jest proste i nie zajmuje wiele czasu - zwłaszcza, że napar możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami. Sam zdecyduj, czy chcesz, by w środku znalazł się cynamon i goździki, a może do tego kardamon i kurkuma. Oprócz cytryny dobrze sprawdzić się też może limonka lub syrop owocowy. Jak widzisz, możliwości jest bardzo wiele - każdy może zrobić herbatę dokładnie tak, jak lubi, dbając o jej wyjątkowy smak i aromat. Taki napój dodaje energii, a przy tym - świetnie smakuje - najlepiej pod kocykiem, z ulubioną książką w ręku!
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
W dzbanku lub filiżance zaparz ulubioną zieloną herbatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do zaparzonej herbaty dodaj plasterki imbiru, plasterki cytryny oraz kilka listków mięty
Wciśnij sok z połowy cytryny i dodaj miód do smaku, mieszając, aż się rozpuści.
Podawaj herbatę gorącą, najlepiej od razu po przygotowaniu.