Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ubij jajka, dodaj 2 szklanki ciepłej wody, mleko skondensowane, aromat waniliowy i wymieszaj.
Cukier wsyp do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wodę i sok z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia (od tego momentu nie mieszaj karmelu, w razie konieczności – poruszaj garnkiem). Idealny karmel ma jasny kolor (jak miód), jeśli zrobi się zbyt ciemny, może nabrać gorzkiego smaku.
Gotowy karmel od razu przelej na dno foremek i rozprowadź po ich brzegach. Do tego deseru najlepsze będą małe kokilki.
Na karmel wylej przygotowaną wcześniej masę z mleka, jajek, aromatu waniliowego i wody.
Przygotuj blaszkę do piekarnika. Ustaw na niej kokilki, a następnie wlej na blachę gorącą wodę tak, aby sięgała do około 2-3 cm wysokości naczyń, w których pieczesz deser. Dzięki temu będą się one piekły w tzw. kąpieli wodnej.
Tak przygotowane desery wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 40-50 minut (w zależności od wielkości naczyń).
Gotowe desery wyjmij z piekarnika i ostudź. Aby wyjąć je z foremek, odkrój krawędzie nożem, na wierzch foremki połóż talerz i odwróć – flan powinien „wypaść” z foremki. Deser najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony.