Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Różowy i pyszny hummus z ciecierzycy z nutą buraków urozmaici Twoje imprezowe menu. Taki dodatek podkreśli smak wielu przystawek oraz wegetariańskich dań. Zobacz nasz pomysł na ekspresowy hummus buraczany.
Hummus z buraka w 10 minut
Hummus to gęsty, kremowy dip wywodzący się z kuchni arabskiej. Nazwa hummus oznacza dosłownie ciecierzycę, czyli główny składnik. To właśnie na bazie ciecierzycy przygotowuje się klasyczny hummus oraz jego rozmaite wariacje. A jest ich całkiem sporo, bo wystarczy dodać np. sok z buraka i otrzymamy różowy hummus buraczany. Można też wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami, mieloną papryką, posiekanymi oliwkami czy świeżymi ziołami.
Nasz hummus z burakiem to ekspresowa wersja tego dipu. Robimy go z ciecierzycy w puszcze lub w słoiku, dzięki temu nie trzeba już namaczać i gotować strączków, a wystarczy je tylko zmiksować z pozostałymi składnikami i gotowe. Taki hummus świetnie pasuje do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, chrupiącego pieczywa. Odkryj przepis na hummus z buraka i przygotuj go razem z nami. Życzymy smacznego!
Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.
Do ciecierzycy dodaj jogurt i sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Następnie dodaj sok z buraków i dobrze wymieszaj.
Hummus dopraw odrobiną soli.