Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hummus z grochu to lekka i szybka alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Przygotowanie go zajmuje tylko chwilę, a jego smak zdecydowanie jest tego wart. Gotowany groszek nadaje mu wyjątkowego koloru i delikatnego smaku. Jeśli chcesz przekonać się, jak smakuje hummus z grochu – przepis już na Ciebie czeka. Nie przegap go.
Hummus z grochu – przepis na pyszną pastę do kanapek lub dodatek do przekąsek
Hummus to kremowy dip / pasta z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych z dodatkiem przypraw i ziół. Wywodzi się on z kuchni egipskiej, a obecnie znany jest niemal na całym świecie. Przygotowanie hummusu nie jest skomplikowane, choć bywa czasochłonne, zwłaszcza jeśli chcemy go zrobić z suchych strączków. My dziś mamy szybszą alternatywę z zielonego groszku. Hummus z grochu świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek lub dodatek do krakersów lub kruchych babeczek. Smak hummusu podkreślisz bulionem warzywnym WINIARY oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz też dodać ulubione zioła – świeże lub suszone (wykorzystaj to, co masz w swojej kuchni). Smacznego!
Wodę z bulionem zagotuj. Zanurz w nim groszek i gotuj przez około 10 minut.
Zmiksuj na grube puree groszek z wodą z gotowania, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Przechowuj w lodówce aż do momentu podania. Podawaj np. z paluszkami chlebowymi.