Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hummus! Przekąska z Bliskiego Wschodu, ale my, Polacy, doskonale ją znamy. Mam dla Was przepis z mojej podróży do Izraela wyciągnięty z najlepszych restauracji tego kraju. A jako, że ramię w ramię z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i tym razem pokażę wam tipy zero waste. M.in. jak wykorzystać nasze polskie warzywa korzeniowe, o których tak często zapominamy i w konsekwencji wyrzucamy, do stworzenia prawdziwie orientalnego dania! Gotowi?
Uwielbiam złożoność i bogactwo cieciorki. Może być bazą wielu dań, dostarcza białka, syci i jest łatwa w obsłudze. Ja zabieram się za pałaszowanie, a Was zapraszam do subskrypcji kanału „Szkola gotowania Winiary” na YT gdzie znajdziecie więcej inspiracji w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu Do zobaczenia!
Ciecierzycę namocz przez 12 h z dodatkiem sody oczyszczonej
Następnie odcedź, nalej nową wodę i gotuj na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, przez ok. 2 h. Długie gotowanie jest bardzo ważne!
W międzyczasie pokrój marchewkę w zapałki, następnie wysmaruj pastą Winiary i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 min.
Ugotowaną ciecierzycę zblenduj z tahini, wodą z gotowania, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i sporą ilością soli.
Podawaj z upieczoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.