Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Indycze pulpeciki z natką pietruszki to jeden z moich ulubionych mięsnych dodatków do zup. Są pyszne, odmieniają znane zupy, a poza tym, nabite na patyczki do szaszłyków, mogą być świetną jadalną dekoracją. Zazwyczaj dodaję pulpeciki do kremowych zup warzywnych, ale czasem lądują także w tradycyjnej jarzynowej lub w niedzielnym rosole. Świetnie smakują z zupą pomidorową, a już w ogóle nie wyobrażam sobie bez nich barszczu białego. Pulpeciki czasem przygotowuję z piersi kurczaka, sama je mieląc w maszynce do mielenia mięsa, ale często sięgam po sprawdzone mielone indycze, wtedy nie muszę wyciągać sprzętu z kuchennej szafki umiejscowionej hen hen pod sufitem. Natkę pietruszki nieraz zastępuję innymi świeżymi ziołami, na przykład do barszczu białego idealnie pasują pulpeciki ze świeżym tymiankiem i jeśli mam tylko taki pod ręką, zaraz siekam sporą jego ilość. W wersji pikantnej dodaję do nich kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub dużo świeżo zmielonego pieprzu. Takie lubię zwłaszcza z delikatnymi zupami, którym indycze pulpeciki dodają zdecydowanego charakteru.
Pulpeciki będą świetnie pasować do:
zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami
zupy koperkowej
kremowej zupy z brokułów
Wszystkim wielbicielom pulpecików polecam także zupę z fasolką szparagową i pulpecikami Joli.
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni.
Resztę składników przekładam do plastikowej miski, dodaję cebulkę, mieszam.
Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpety (około 10 sztuk).
Lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni po cebulce (niekoniecznie).
Wrzucam na wrzątek, gotuję 15 minut, odcedzam.
Pulpety podaję z ulubioną zupą.