Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na rozgrzewającą, aromatyczną zupę z soczewicy? Mamy dla Ciebie szybki przepis na bardzo smaczną zupę dahl. To prawdziwe szaleństwo smaków i aromatów – w sam raz dla fanów kuchni świata, zwłaszcza dla tych, który lubią orientalne dania.
Zupa dahl z soczewicy
Gotowanie zup nie musi być czasochłonne. Już w około pół godziny możesz przygotować pyszną, pożywną i bogatą w składniki zupę inspirowaną indyjską kuchnią. Bazą tej zupy jest soczewica, pomidory, bulion warzywny WINIARY i mleko kokosowe. Nie brakuje w niej również przypraw, takich jak kurkuma, garam masala, kminek oraz składników podbijających ostrość, jak papryczka chili czy czosnek. Całość tworzy smaczne, rozgrzewające połączenie.
Zupa dal na jesień i zimę
Zupa dahl świetnie rozgrzeje Cię w czasie chłodnych dni i wieczorów. To jedzenie nie tylko zaspokające apetyt, ale też poprawiające humor i przywołujące na myśl wakacje w egzotycznych krajach. Taki przepis podbije serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Spróbuj czegoś nowego i ugotuj tę zupę razem z nami. Życzymy smacznego!
Umyj papryczkę, usuń pestki i pokrój chili w drobną kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obierz i też pokrój w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzej masło. Podsmaż na nim czosnek i cebulę. Dodaj kurkumę, garam masala, kminek i papryczkę chilli. Krótko duś. Dodaj soczewicę.
Do garnka dodaj pomidory, sok z cytryny, wodę, mleko kokosowe oraz bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Rozlej zupę do filiżanek lub miseczek i podawaj z posiekaną kolendrą.