Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.