Indyjski butter chicken to danie przygotowywane w azjatyckim stylu, w którym nie może zabraknąć klasycznej przyprawy Indii, czyli mieszanki curry. Mimo swojej zdumiewającej formy, to bardzo prosty przepis, którego wykonanie nie zajmuje dłużej, niż trzy kwadranse. Co jest tajemnicą oryginalnego przepisu na indyjską wersję butter chicken?
Butter chicken przepis oryginalny - czym jest?
Indyjska wariacja na temat smażonego kurczaka wymaga zastosowania masła, najlepiej klarowanego, w celu szybkiego smażenia mięsa. Filet z kurczaka, bo ten najczęściej stanowi podstawę dania, znakomicie komponuje się z maślanym aromatem. Co więcej, tłuszcz zagęszcza danie i rozprowadza smaki po całym sosie. Chicken butter serwuje się najczęściej z ryżem, ewentualnie wykorzystuje się indyjskie chlebki naan. Szczególnie te drugie są polecane do przetestowania, choćby ze względu na to, iż to w nich chętnie podaje się danie bezpośrednio na ulicach Indii. Butter chicken z ryżem wymaga z kolei ugotowania ryżu jaśminowego lub basmati. Ziarenka nie powinny być rozgotowane. W przeciwieństwie do innych kombinacji smażonego kurczaka, w tym wariancie podaje się ryż w osobnej miseczce. To niezwykle proste, ale i wyjątkowe danie, dzięki któremu możemy poznać prawdziwe smaki Azji. Wszystkie składniki potrzebne do gotowania są bardzo łatwo dostępne, włącznie z azjatyckimi przyprawami i sosem.
Smaczny butter chicken - oryginalny przepis na danie
Podstawą aromatycznego sosu indyjskiego butter chicken jest przecier pomidorowy. Można także wykorzystać krojone pomidory w puszce, albo samodzielnie pokroić warzywa pozbywając się twardych elementów. Tradycyjnie kurczak wykorzystywany do sporządzenia indyjskiego dania powinien być wcześniej zamarynowany. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu, możemy zamoczyć go w jogurcie i mieszance garam masala (lub podobnej), a następnie odstawić na kilka godzin do lodówki. Optymalnie, jeśli mięso spędzi w chłodnym miejscu całą noc, choć nie jest to warunek, bez którego posiłek się nie uda. Warto pamiętać o odpowiedniej kolejności gotowania. Najpierw smażymy przyprawione mięso, a następnie - na tej samej patelni po zdjęciu pokrojonych filetów - powinny wylądować warzywa wraz z puree pomidorowym. Ostatnie kilka minut to intensywny proces duszenia, podczas którego na patelnię wlewamy śmietanę oraz dodatkowe przyprawy. Na sam koniec ponownie wrzucamy kurczaka do sosu, po czym wykładamy całość do głębokiego półmiska. Tam smaczny i prosty indyjski butter chicken jest bardzo szybki do przyrządzenia.
Sylwia