Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekany indyk z sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym to danie pyszne i wykwintne, a przy tym bardzo proste. Delikatne, aromatyczne plastry fileta zapiekamy z pieczarkami, podsmażonymi z kostką Bulionu grzybowego WINIARY, która nadaje im głęboki smak i aromat. Całość dopełnia kremowy sos ze śmietany i sera pleśniowego z czosnkową nutą. Podajemy z ryżem na sypko i plasterkami zielonego ogórka lub sałatką z pomidorami i winegretem. Jednym słowem - pyszności!
Filet pokrój na cztery plastry, lekko rozbij.
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, podsmaż z kostką Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY do odparowania płynu. Dopraw pieprzem. Ostudź.
Śmietanę i ser pleśniowy połącz, utrzyj lub zmiksuj, dodaj czosnek drobno pokrojony.
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
Mięso delikatnie dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i rozłóż pojedynczo w naczyniu do zapiekania.
Pieczarki rozłóż na mięsie i zalej sosem śmietanowo-serowym.
Rozgrzej piekarnik do 200°C wstaw naczynie i piecz 40 minut.
Gotową potrawę podaj z ryżem ugotowanym na sypko.