Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bez wątpienia sezon letni jest tym, na co czekamy najbardziej. To właśnie wtedy możemy cieszyć się smakiem soczystych, pełnych smaku owoców, które w sezonie zimowym nie są już dla nas dostępne. Oczywiście jabłka - teoretycznie - możemy kupić w sklepach przez cały rok. Za każdym razem znajdziemy je w mniejszych lub większych marketach i są one powszechnie dostępne. Jednak - przyznajmy to szczerze - nie mają one już takiego smaku i aromatu jak świeże, sezonowe owoce zerwane prosto z drzewa. Jeśli więc zależy nam na tym, by takim smakiem cieszyć się przez znacznie dłuższy czas, to przygotujmy jabłka w słoikach na zimę! W ten prosty i względnie szybki sposób będziemy mogli zachować dla siebie smak lata przez znacznie dłuższy czas i cieszyć się smakiem dorodnych jabłek dokładnie wtedy, kiedy będziemy mieć na to ochotę!
Jabłka w słoiki na zimę - prosty sposób na smakowity dodatek do ciast i deserów!
Jabłka w słoiki na zimę! - to hasło dla wielu z nas powinno stać się inspiracją do stworzenia fenomenalnych przetworów, które dadzą nam nieograniczone możliwości ich przygotowania. Jest to sposób również na to, by delektować się soczystym smakiem jabłek nawet w momencie, kiedy za oknem szaleją nieprzyjazne temperatury! Jabłka w słoikach na zimę dają nam szerokie spectrum ich wykorzystania. Oczywiście - możemy delektować się nimi w "surowej" postaci, ale także możemy wykorzystać je jako nadzienie do szarlotki lub smakowitych, słodkich naleśników. Sprawdzą się one także jako dodatek do gofrów, czy jako samodzielny deser, którym będziemy się raczyć przy kawie lub herbacie.
Jabłka w słoiku na zimę - przepis, który wykonasz jedynie w kilka minut!
Jabłka w słoiku na zimę to uniwersalny i względnie prosty przepis! Nawet osoba, która nie przepada za przebywaniem w kuchni przez dłuższy czas, nie powinna mieć najmniejszych problemów z jego wykonaniem. Oczywiście kluczem do sukcesu są dokładnie obrane, dorodne i soczyste jabłka. Następnie, wystarczy tylko 15 minut, by zamknąć ich naturalny smak i aromat w przygotowanych uprzednio słoiczkach. Takie domowe przestwory nie tylko pomagają zachować smak lata na dłużej, ale także dają wiele satysfakcji. Ich samo przygotowywanie jest świetną zabawą, a co dopiero mówić o późniejszej konsumpcji. Zdecydujmy się więc na wykonanie smakowitych jabłek w słoikach na zimę, a następnie wykorzystajmy je w absolutnie dowolny sposób! Ten rodzaj przetworów z całą pewnością nas nie rozczaruje!
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej wodą i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek, pozostałe nam nie ściemnieją).
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut, stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
Prawie gotuję