Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na upiornie pyszne małe co nieco na Halloween? Mamy dla Ciebie przepis w sam raz na tę okazję. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na „pajęcze” jajka faszerowane.
Finger food na Halloween
Finger food to przekąski, które świetnie sprawdzają się w czasie imprez. Nazwa „finger food” oznacza małe przystawki na jeden kęs. Ich zaletą jest to, że sa proste w przygotowaniu i możesz je zrobić z tego, co masz pod ręką. W tej roli świetnie sprawdzą się np. kanapeczki (inspirowane hiszpańskimi tapas, czyli m.in. małymi kromkami pieczywa z niewielką ilością dodatków), koreczki, babeczki z ciasta kruchego nadziewane pastami i świeżymi warzywami, a także nasze jajka faszerowane na Halloween. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto zrobić je dla swoich gości.
Przepis na jajka faszerowane na Halloween
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo, przekroisz je na pół, wydrążysz żółtka i przygotujesz z nich farsz. Następnie przełóż farsz do połówek jajek, z a kawałków oliwek ułóż kształt pająka. Tak przygotowane jajka faszerowane możesz podawać z ulubionymi sosami. Kilka chwil i gotowe.
Życzymy strasznie smacznej imprezy!
Jajka ugotuj na twardo,obierz i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż żółtka.
Dokładnie wymieszaj żółtka z musztardą, kwaśną śmietaną, ziarenkami smaku WINIARY i wodą. Zmiksuj blenderem. Łyżeczką włóż farsz do wydrążonych połówek jajek.
Oliwki pokrój w cienkie plasterki. Umieść koniec oliwki na środku nadzienia z żółtek, aby uformować ciało pająka. Ponownie przekrój plasterki oliwek na pół i rozłóż je wokół ciała pająka jako nogi (po 4 z każdej strony).