Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka sadzone, jajecznica czy omlet to najpopularniejsze potrawy z jaj. Jeśli jednak chcesz zaserwować naprawdę eleganckie śniadanie, dobrym pomysłem mogą okazać się jajka po florencku. To sycące, wyszukane danie, które łączy wiele smaków. Jajka florenckie idealnie sprawdzą się, gdy potrzebny Ci energetyczny, ciepły posiłek.
Przepis na jajka po florencku łatwiej przygotować, jeśli umiesz już przygotować jajko w koszulce. Tym mianem określa się jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Prawidłowo przygotowane ma ścięte białko i płynne żółtko. Idealnie nadaje się na kanapkę i właśnie w tej postaci jest częścią receptury, gdy przygotowujesz jajka po florentyńsku.
Pożywne śniadanie tworzą wspomniane jajka położone na grzance z dodatkiem chrupiącego boczku oraz szpinaku. Żeby jajka na szpinaku po florencku miały bardziej wyrazisty smak, używa się odpowiednich przypraw – aromatycznego, świeżego czosnku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Prawdziwą wisienką na trocie jest natomiast sos chrzanowy, idealnie komponujący się z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie takiego posiłku zajmuje trochę czasu, więc nie jest to raczej przepis na szybkie śniadanie, gdy się gdzieś spieszysz. To raczej danie stworzone po to, żeby je niespiesznie celebrować. Najlepiej cieszyć się wyjątkowym smakiem bez pośpiechu. Z tego powodu jajka po florencku będą dobrym weekendowym przepisem przygotowanym z dużą starannością i uwagą.
Jajka po florencku, przepis oryginalny i bardzo efektowny, pozwoli zamienić zwyczajne śniadanie w wyjątkowe, uroczyste chwile. Każdy, kto ceni potrawy ze smakiem, powinien spróbować tego dania. Jeśli chcesz zrobić przyjemność osobie, którą kochasz, zaskocz ją podaniem takiego specjału na dobry początek dnia.
Rozmroź 400 g liści szpinaku. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj pokrojone na plasterki 3 ząbki czosnku i podsmaż przez około 1 minutę, aż zaczną pachnieć. Dodaj szpinak i podsmaż 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak zdejmij z patelni. Oczyść patelnię i na kolejnych 2 łyżkach masła podsmaż grzanki zrobione z chleba.
Na osobnej patelni podsmaż 4 plasterki boczku, aż staną się chrupiące. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie drobno posiekaj chrupiący boczek.
W misce wymieszaj 150 g sosu chrzanowego WINIARY z otartą skórką z 1 cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki, tartym twardym serem, pieprzem do smaku oraz drobno posiekanym boczkiem. Delikatnie wymieszaj, aby uzyskać puszystą konsystencję.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj 4 łyżki octu jabłkowego. Użyj łyżki, aby zamieszać wodę, tworząc wir, a następnie delikatnie wbij jedno jajko do środka wiru. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz dla pozostałych jajek. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
Na każdą grzankę połóż warstwę szpinaku. Ostrożnie umieść jajko w koszulce na wierzchu każdej grzanki. Na jajka nałóż sos chrzanowy z boczkiem. Jeśli masz palnik do crème brulee to możesz podgrzać (opalić) sos. Jaja po florencku są gotowe. Smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!