Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy sos tatarski doskonale smakuje w zestawieniu z wieloma dodatkami, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonałym połączeniem są jajka w sosie tatarskim, które można podawać nie tylko jako dodatek, ale i w formie przystawki czy wraz z kanapkami. Sos tatarski z musztardy, marynowanych warzyw, chrzanu oraz ziół przygotowujemy najchętniej z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Połączenie to sprawia, że jajka po tatarsku są przepyszną i prostą propozycją kulinarną!
Jajka po tatarsku - doskonałe na każdą okazję!
Jajka po tatarsku to przepis na każdą okazję. Stanowią one przykład niebanalnej przystawki na Wielkanoc, a także na inne okazje. Całość przygotowuje się jedynie ok. 20 minut, a potrawa wygląda naprawdę efektownie. Jej smak jest niepowtarzalny. Potrawa jest niezwykle uniwersalna i smakuje gościom w każdym wieku. Może być podawana na kolację, jako przystawka przed daniem głównym czy też w postaci przekąski podczas spotkań ze znajomymi bądź rodziną. Stanowi ona świetny dodatek do kanapek, wędlin czy pieczonego mięsa. Jajka w sosie tatarskim znane są w całej Europie, a ich przygotowanie jest niezwykle proste!
Historia jajek po tatarsku sięga historii barbarzyńców, a na grunt europejski została przeniesiona w wyniku najazdu od strony północy. Jajka po tatarsku w formie samodzielnej potrawy znalazły się po raz pierwszy w książkach kucharskich z XIX wieku. Co ciekawe, początkowo przygotowywane były one bez połączenia z żółtkiem, a w późniejszych latach z jego dodatkiem. Ze względu na to, że dodawanie żółtek stanowi dodatkową czynność podczas wykonywania potrawy, wydłużającą czas przygotowywania, obecnie odchodzi się od tego.
Jajka w sosie tatarskim – przepis
Zastanawiasz się jak wygląda przepis na jajka w sosie tatarskim? Przyrządzanie potrawy należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. Następnie, obieramy je oraz przekrajamy na pół. Co ważne, w tym przepisie żółtka zostają wewnątrz jajek. Kolejnym krokiem jest połączenie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY ze śmietaną, musztardą oraz chrzanem. Składniki należy dokładnie wymieszać, tworząc aromatyczny sos. Następnie przechodzimy do krojenia grzybków, ogórków oraz cebulki w drobną kosteczkę. Kolejną czynnością, nad którą musimy się pochylić do wymieszanie sosu majonezowego z warzywami. Masę należy doprawić według smaku. Doprawmy ją więc dowolną ilością soli, cukru oraz soku z cytryny. To już prawie koniec. Ostatni etap obejmuje nałożenie farszu na jajka oraz ułożenie ich na talerzu. Tak przygotowana potrawa smakuje jeszcze lepiej, kiedy podawana jest w towarzystwie liści roszponki.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz ze śmietaną, musztardą i chrzanem tworząc sos.
Grzybki, ogórki i cebulki pokrój w drobna kostkę.
Ugotowane na twardo i przestudzone jajka obierz i przekrój na połówki.
Sos majonezowy wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Na półmisku rozłóż liście roszponki, a na nich połówki jajek. Polej je przygotowanym sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.