Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faszerowane jaja to potrawa często serwowana na Wielkanoc. Sprawdzi się jednak w wielu innych sytuacjach, gdy szukasz oryginalnego dania do tak zwanej zimnej płyty. Sam pomysł, żeby wymieszać żółtka z różnymi składnikami i taką kremową masą wypełnić jaja nie jest rewolucją na talerzu. Funkcjonuje w wielu różnych wersjach, jednak jaja faszerowane makrelą to chyba jeden z najciekawszych wariantów!
Gotowane jajka dobrze komponują się z rybą. Stąd częsta obecność w jednej sałatce właśnie jaj oraz wędzonego tuńczyka. W naszym przepisie sięgamy jednak po makrelę. Obraną i rozdrobnioną rybę bez ości miesza się z drobno posiekanymi ogórkami, cebulą, koprem, musztardą i pieprzem. Jeśli uznasz, że jajka faszerowane makrelą wyjdą zbyt pikantne albo zbyt słone, możesz złagodzić smak potrawy, sięgając po odrobinę gęstej śmietany.
Przygotowany farsz miesza się z żółtkami jaj ugotowanymi na twardo. Żeby jajka faszerowane z makrelą wyszły zgodnie z przepisem, żółtka powinny być wcześniej ostudzone. Wszystkie składniki miesza się widelcem i tak przygotowaną pastę kładzie na gotowanych białkach.
Jajka nadziewane makrelą wędzoną przed podaniem warto też odpowiednio ozdobić. Do tego przyda się różnego rodzaju zielenina. Można użyć natki pietruszki, kiełków albo wielkanocnej rzeżuchy.
Jajka faszerowane makrelą mają bardziej wyrazisty smak niż zwyczajne jajka na twardo z majonezem. Danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wędzone ryby. Potrawa będzie doskonałym wyborem na śniadanie, na kolację albo do bufetu z zimnymi przekąskami na święta, na sylwestra albo dowolną imprezę z innej okazji. Jajka faszerowane makrelą wędzoną przygotowuje się szybko i łatwo, a mimo to goście powinni być pod wrażeniem. Danie jest naprawdę oryginalne i wyróżnia się na tle innych, tradycyjnych przekąsek!
Wędzoną makrelę obierz dokładnie ze skóry i ości. Przesiekaj dużym nożem. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kosteczkę. Koperek posiekaj.
Do makreli dodaj posiekane warzywa, majonez, koperek, musztardę ziarnistą i pieprz. Wymieszaj. Jeśli uznasz, że pasta jest zbyt słona to możesz dodać łyżkę lub dwie śmietany 18%.
Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź, przekrój jajka wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, a żółtka wkrusz do miski z pastą.
Widelcem ugnieć i wymieszaj składniki. Pasta nie musi być bardzo gładka, ale składniki muszą być dobrze wymieszane.
Napełnij połówki białek pastą i umieść na talerzu. Udekoruj jajka siekanymi ziołami, takimi jak koperek, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!