Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (160°C termoobieg).
Bakłażany umyj, przekrój na pół. Środek ponacinaj na głębokość ok. 1 cm na kształt kratki.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż bakłażany z obu stron. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze połóż bakłażana rozcięciem do góry.
Wymieszaj jasną pastę miso z Pastą z Pomysłem na... Teriyaki i posmaruj nią bakłażany. Posyp sezamem na wierzchu i piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż bakłażany będą miękkie.
Dymkę umyj i pokrój ukośnie w krążki. Podawaj bakłażany udekorowane dymką.