Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oczyść i umyj jarmuż, oderwij liście od łodyg. Odstaw 375 ml wody. Zagotuj resztę wody. Gotuj w niej jarmuż przez 10 minut. Wylej wodę. Z grubsza, według uznania posiekaj kapustę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej smalec na patelni. Podsmaż w nim cebulę. Dodaj jarmuż. Wlej pozostałą wodę (375 ml) i zagotuj. Rozpuść w nim Kostkę mięsną Winiary i przykryj patelnię. Duś ok. 60 minut na małym ogniu.
Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Dodaj boczek i wędzoną wieprzowinę, gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj kaszankę i duś pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Wyjmij mięso i podziel na porcje.
Jarmuż dopraw do smaku musztardą, cukrem i pieprzem. Ułóż wszystko na dużym półmisku i podawaj. Do dania doskonale pasują gotowane ziemniaki.