Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.
W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.
Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.
Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.