Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk. Smaczna, prosta w przygotowaniu, towarzyszy nam przez cały rok, uświetniając różne okazje. Tym razem zrobimy ją w nieco innej wersji, z dodatkiem pieczonego mięsa. Dzięki temu będzie bardziej sycąca i wyrazista w smaku.
Jej podstawowe składniki się nie zmieniają: ugotowane ziemniaki i marchewka (najlepiej pozostałe po robieniu rosołu lub bulionu), zielony groszek, kwaśne jabłko i ogórki konserwowe. Wszystkie warzywa wraz mięsem kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i doprawiamy porządną porcją Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który połączy je w doskonałą całość.
Gotową sałatkę huzarską warto udekorować świeżą natką pietruszki. Ważne, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce. Jeśli lubimy eksperymentować, możemy uzupełnić ją o inne dodatki: jajka na twardo, gruszkę, seler naciowy, inne pikle lub rodzaje mięsa. Najlepiej wybierzmy składniki, które mamy pod ręką w kuchni i niewykorzystane, mogłyby się zmarnować. Smacznego!
Mięso, marchewkę oraz ziemniaki pokrój w większą kostkę i umieść w dużej misce. Jabłko oraz ogórki pokrój w małą kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Jeśli chcesz, możesz dorzucić zielony groszek oraz ew. posiekane zioła.
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj.
Sałatkę możesz uzupełnić o inne dodatki, jakie akurat masz pod ręką. Mogą to być np.: gotowana włoszczyzna, kukurydza, jajko na twardo, winogrona, gruszka, seler naciowy, fasola z puszki, inne pikle np. patisony, inne rodzaje wędliny.