Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dynię hokkaido kroimy na dwie części i usuwamy środek z nasionami. Usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem warzywnym ponad poziom warzyw.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
Pod koniec dodajemy cząber do smaku. Można też dodać nieco pieprzu i soli w razie potrzeby.
Kaszę pęczak gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy ciepłą zupą jarzynową. Podajemy z natką pietruszki.