Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczny, rozgrzewający, z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego jałowca. Jesienią żaden inny żurek nie wchodzi w rachubę. Żurek z kurkami przygotowany jest na zakwasie i maślance, ale można też zrobić go „po swojemu”, na przykład na boczku lub wędzonce. Dla wzmocnienia grzybowego aromatu żurku z kurkami do garnka można też dodać suszone kurki, wcześniej namoczone w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).
Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.
W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.