Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocami. Najważniejsze jest skupienie się na kruchym cieście i kokosowej kruszonce. Zobacz, jak przygotować ciasto, które możesz podawać przez cały rok. Do wilgotnego ciasto dodaj proszek do pieczenia, by pięknie urosło podczas pieczenia.
Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier, dalej ubijać na gładką masę. Podczas ubijania stopniowo wlewać również olej. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
Przygotować kruszonkę: połowę zimnego masła stopić, resztę posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce.
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.