Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.
W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.
Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).
Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.
Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.
Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.
Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.
Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).
Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.
Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.