Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Majeranek mieszam z solą. Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje.
Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.
Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami. Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.
Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut.
W międzyczasie wino lekko podgrzewam rozpuszczając w nim bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym. Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość).
Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym.
Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem. Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka.