Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaczka nadziewana wątróbką to wyśmienite i wyjątkowe danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom kaczkę nie jest trudno wykonać, wystarczy natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami i odstawić do lodówki. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu, który później wkładamy do kaczki i zaszywamy, aby nic nie wypadło. Tak przygotowaną kaczkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pyszne, soczyste mięso będzie niezwykłym urozmaiceniem na Twoim stole.
Kaczka pieczona faszerowana - przepis
Wbrew pozorom, kaczka pieczona faszerowana nie jest daniem skomplikowanym. Zaczynamy od mycia mięsa i nacierania go mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odkładamy je do chłodziarki. Niektóre gospodynie robią to nawet na dobę przed gotowaniem obiadu, aby mięso jak najlepiej wchłonęło aromat przypraw. W czasie, kiedy będzie ono przebywało w lodówce, zajmujemy się zrobieniem nadzienia. Aby przygotować farsz do kaczki, należy wymieszać mięso mielone i wątróbkę, a następnie dodać do nich jajko. Kroimy też natkę pietruszki oraz cebulę i dosypujemy do mięsa. Nie możemy zapomnieć o przyprawach- majeranek, pieprz i sól to podstawa. Wszystko dokładnie mieszamy ręką, a następnie upychamy w kaczce. Zaszywamy wszystkie otwory i pieczemy ją pod przykryciem. Dobrym nawykiem jest podlanie jej wodą, aby nie wyschła. Niektórzy też odkrywają mięso na kilkanaście minut przed końcem - dzięki temu mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a skórka będzie przyrumieniona. Dobrym dodatkiem do kaczki są owoce- na przykład konfitury żurawinowe. Idealnie sprawdzą się też pieczone lub duszone warzywa.
Wartości odżywcze kaczki
Dawniej kaczki były nieodłącznym elementem kuchennego krajobrazu, a dziś rzadko goszczą na stole. Częściej wybieramy inny drób, na przykład kurczaka. Wiele osób zniechęca się tym, że kaczkę podobno ciężko się przygotowuje. Nic bardziej mylnego! Nie dość, że można sobie z tym łatwo poradzić, to jeszcze ten rodzaj mięsa może dostarczyć wielu wartości odżywczych. Ma bardzo wysoką zawartość białka, które jest budulcem mięśni. Posiada korzystniejszy profil tłuszczowy niż czerwone mięso, co jest dobrą wiadomością dla osób narażonych na choroby sercowe.
Danie, jakim jest kaczka nadziewana mięsem mielonym i wątróbką to coś, co zachwyci każdego smakosza. Widok takiego rarytasu na stole sprawi, że wszystkim domownikom na pewno poleci ślinka. Jest to potrawa idealna na specjalne okazje i domowe uroczystości, na przykład urodziny lub rocznicę. Do tego kieliszek wina, zapalone świeczki oraz nastrojowa muzyka i mamy przepis na idealny wieczór. Miłego gotowania!
Kaczkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz majerankiem (także w środku).
Mięso mielone i posiekaną drobno wątróbkę wymieszaj razem. Dodaj jajko, bułkę namoczoną w bulionie WINIARY, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, odrobinę majeranku oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość ręką bądź dużą łyżką.
Farszem nadziewaj kaczkę. Zaszyj wszystkie otwory wykałaczkami bądź nitką.
Kaczkę odłóż do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.
Przełóż kaczkę do brytfanny/gęsiarki i piecz w 200 stopniach po 10 minut z każdej strony bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę na 160 stopni, przykryj i piecz do 1,5 godziny. Na koniec odkryj na 10 min przed końcem pieczenia.
Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaczkę podawaj w całości z sosem do polania.