Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce.
Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem.
Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso.
Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem.
Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty.
Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku.
Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu, aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona, a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem.