Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej.
Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie.
Dynię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (około 45 minut). Ostudzone dekorujemy lukrem.