Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodka, młoda kalarepka idealnie nadaje się do duszenia. Można ją przyrządzić na przykład w śmietanie, z dodatkiem cebuli na masełku i białego wina, doprawiona kremową śmietanką, przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY oraz koperkiem i świeżym tymiankiem. Kalarepę w śmietanie możemy podać z młodymi ziemniakami z wody, z ryżem lub z bagietką. Świetnie smakuje jako dodatek do porcji schabu pieczonego z tymiankiem.
Kalarepę obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w jak najcieńsze plasterki.
Na roztopione masło wrzuć posiekaną cebulę i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dolej do cebuli wino i trzymaj na ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Wrzuć kalarepę.
Dopraw przyprawą Ziarenka i pieprzem, przykryj i duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wlej śmietankę kremową, dodaj koperek oraz tymianek i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.