Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalmary coraz częściej pojawiają się na naszych grillach. To ciekawe urozmaicenie, zwłaszcza jeśli Ty i Twoi bliscy lubicie owoce morza. Ich przygotowanie wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli chcesz zaskoczyć nową potrawą swoich znajomych i rodzinę – ten przepis na kalmary grillowane jest właśnie dla Ciebie.
Kalmary grillowane – pomysł na urozmaicenie menu grillowego
Grillowanie kalmarów sposób na uchwycenie esencji smaku morza oraz zaserwowanie gościom czegoś wyjątkowego i zaskakującego. Dobrze przygotowane kalmary wyróżniają się delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją. Kluczowym krokiem jest staranne oczyszczenie i zamarynowanie lub doprawienie tych owoców morza. W naszym przepisie na grillowane kalmary marynatę przygotujesz m.in. z trawy cytrynowej, czosnku, sosu ostrygowego, cebuli, chilli, cukru oraz MAGGI. Gdy kalmary będą na grillu, wykorzystaj pozostałą marynatę i smaruj nią owoce morza, dzięki temu ich smak będzie jeszcze bardziej głęboki i wyrazisty.
Oczyść świeże kalmary - usuń jelita i głowę, zdejmij zewnętrzną skórkę, opłucz zimną wodą. Następnie natrzyj kałamarnicę od wewnątrz i od zewnątrz mieszanką białego wina i imbiru.
Przygotuj patyczki do szaszłyków. Namocz je w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, dzięki temu nie spalą się na grillu. Nabij kalmary na patyczki.
Następnym krokiem będzie wymieszanie mieszanki marynaty do kalmarów. Do dużej miski włóż: trawę cytrynową, posiekany czosnek, posiekaną cebulę, sos ostrygowy, chili w proszku, cukier, przyprawę MAGGI, przefiltrowaną wodę. Dobrze mieszaj, aż marynata się rozpuści i połączy. Powoli polej marynatą kalmary, marynuj je przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Po wyjęciu kalmarów z lodówki połóż szaszłyki z kalmarów na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut. Podczas grillowania regularnie rozprowadzaj marynatę z obu stron pędzlem, aby uzyskać piękny złoty kolor i bogaty smak.
Gotowe szaszłyki z kalmarów połóż na talerzu z odrobiną sałaty, ziołami, cytryną i chili. Podczas jedzenia skrapiaj kalmary sokiem z cytryny, dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.