Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalmary w cieście to doskonała przekąska, która sprawdza się na wiele okazji i na co dzień. Z pewnością takie danie docenią miłośnicy owoców morza. Bardzo dobrze sprawdza się zarówno na większych imprezach, jak i na kameralnych spotkaniach z rodziną. Wypróbuj bardzo łatwy przepis na kalmary w cieście i ciesz się wyjątkowym smakiem! To nie lada gratka dla każdego, kto lubi stawiać na całkiem nowe smaki w swojej kuchni. Przygotowanie dania nie trwa długo i jest bardzo łatwe.
Kalmary w cieście - przepis
Jak przygotować kalmary w cieście? Na początku oczyszczamy i kroimy kalmary, a następnie panierujemy je w mące oraz przyprawach i maślance. Kolejnym krokiem jest usmażenie kalmarów w wysokim garnku z dodatkiem oleju. Należy wkładać je partiami, tak aby po wyjęciu zachowały delikatność i chrupkość. Tak przygotowana przekąska doskonale komponuje się z sosami, w tym z Sosem Czosnkowym WINIARY lub czosnkowym sosem. Oczywiście dodatki są zależne od tego, co najbardziej lubisz. Nie zastanawiaj się zbyt długo i już teraz skorzystaj z dostępnego przepisu! W efekcie oczarujesz swoich gości i sprawisz, że poznają całkiem nowe, unikalne smaki.
Jakie cechy mają kalmary w cieście? Pamiętaj o tym, że to danie przygotujesz bardzo szybko i łatwo. Unikalny smak na długo pozostaje w pamięci, a uniwersalność sprawia, że przekąska jest idealna na każdą okazję.
Kalmary w cieście - z czym podawać?
Z czym podawać kalmary w cieście? To pytanie nurtuje wielu smakoszy kulinarnych. Co ciekawe, danie pasuje do świeżej sałatki z kolendrą, pomidorkami koktajlowymi, sosem z limonki i winegretem. Poza tym nie zapominaj o sosach, które dopełniają wyjątkowy smak. Możesz postawić przykładowo na sos pomidorowy, sos aioli, dip paprykowy lub cytrynową oliwę. Każda z tych propozycji ma szerokie grono zwolenników. Ponadto, miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dobrać do kalmarów sos chili. Możliwości jest sporo, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Gdy przyjmujesz gości, postaw na kilka sosów, dzięki czemu dasz im szeroki wybór. Od tej pory kalmary w cieście staną się Twoją ulubioną przekąską zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje!
Podsumowując, zauważyć trzeba, że przygotowanie kalmarów w cieście nie jest skomplikowane. Jeśli chcesz szybko i sprawnie wykonać to danie, postaw na nasz przepis. Dokładnie wyjaśniamy, jak wykonać przekąskę krok po kroku, mając na uwadze Twoje potrzeby. Jest to danie, które rzadko gości na stołach polskich, dlatego warto to jak najszybciej zmienić. Możesz liczyć na unikalny smak i docenienie przez gości.
Oczyszczone i pokrojone w paski/krążki kalmary umyj i dokładnie osusz. Mąkę wymieszaj z przyprawami oraz bułką tartą. Do osobnego naczynia wlej maślankę.
Kalmary panieruj dokładnie w mące z przyprawami i bułką tartą. Następnie przełóż je do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie panieruj ponownie w mące, ale tym razem nieco delikatniej i pojedynczo.
Olej rozgrzej do temp ok. 180°C. Kalmary smaż partiami (po 3-5 min), aż będą złocisto rumiane i chrupiące.
Podawaj z Sosem Czosnkowym WINIARY lub innym ulubionym sosem.