Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na danie inspirowane amerykańskim hamburgerem? Mamy przepis na kanapkę a’la burger, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż pół godziny! To ciekawa propozycja na obiad lub przekąskę, którą z apetytem zjedzą dzieci i dorośli. Kto nie skusiłby się na domowego “burgera” z chrupiącym kurczakiem i sosem tatarskim WINIARY? Już podpowiadamy, jak go przygotować.
Kanapka z chrupiącym kurczakiem – prosty, szybki posiłek dla dużych i małych
Nasza kanapka z chrupiącym kurczakiem to połączenie intensywnego smaku i wyjątkowej chrupkości. Delikatnie panierowany, aromatyczny kurczak, smażony na złocisty kolor, jest bohaterem tego dania. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na podpieczonej maślanej bułce posmarowanej sosem tatarskim WINIARY. Na górze ułóż sałatę oraz inne dodatki. Możesz dodać np. ser żółty, plasterki ogórka lub inne ulubione warzywa oraz kiełki.
Taka kanapka to idealny pomysł na szybki lunch, przekąskę albo nawet na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Mamy nadzieję, że ten przepis Cię zainteresował. Jeśli szukasz kolejnych inspiracji – nie przegap przepisów na naszej stronie. Smacznego!
Kurczaka podziel na 4 niezbyt grube porcje. Dopraw solą z każdej strony.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Kurczaka dokładnie obtocz w mące. Następnie zanurz w maślance, a następnie ponownie w mące z przyprawami. Kiedy mięso będzie dokładnie pokryte mąką, strzep dokładnie jej nadmiar.
Olej rozgrzej do 180°C. Kurczaka smaż, aż będzie złocisto rumiany.
Pieczywo przekrój na połowę i zrumień na patelni z odrobiną masła. Sałatę lodową pokrój w paski. Aby nie była gorzka namocz ją wcześniej w zimnej wodzie.
Pieczywo posmaruj Sosem tatarskim WINIARY. Na spód bułki połóż kurczaka, na wierzch dodaj porządną ilość sałaty oraz drugą część bułki. Opcjonalnie możesz dodać też ser, inne warzywa i ulubione kiełki.