Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowanie jedzenia dla dzieci to nie lada wyzwanie. Wiedzą o tym wszyscy rodzice, który wciąż szukają kolejnych inspiracji na dania dla swoich pociech. Mamy pomysł na coś, co może spodobać się Twojemu dziecku, a przy tym będzie smaczne i bardzo kolorowe. Kanapka z klaunem nie tylko super prezentuje się na talerzu, ale też w ciekawy sposób pozwala wykorzystać warzywa, tak potrzebne w diecie najmłodszych.
Śmieszne kanapki dla dzieci idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąskę, kolację lub podwieczorek. Po takie małe co nieco z ciekawości sięgnie nawet niejadek. Sprawdź nasz przepis i przygotuj taką kanapkę dla swojego malucha.
Kanapkę z klaunem możesz zrobić na bazie dowolnego pieczywa, wystarczy, że z pojedynczych kromek wykroisz okręgi – to będzie twarz klauna, a na niej ułożysz oczy, usta i nos przygotowane z kawałków warzyw i żółtego sera. Do tego pomarańczowe włosy z marchewki i kokardka z sałaty i kawałka pomidora. Ale to nie wszystko. Nasza kanapka dla dzieci ma też nadzienie. Idealnie pasuje to pasta z tuńczyka, z dodatkiem zblendowanych warzyw i odrobiną Majonezu Lekkiego WINIARY. Teraz już kanapka jest gotowa do podania na stół. A po posiłku, czas na opinię najmłodszych.
Wymieszaj rozdrobnionego tuńczyka z ugotowanymi i posiekanymi lub zblendowanymi warzywami, Majonezem Lekkim WINIARY, gęstą śmietaną i bulionem warzywnym WINIARY.
Aby uformować twarz, wytnij koło z każdej kromki chleba. Uformuj kanapkę. Na kawałku chleba rozłóż pastę z tuńczyka i warzyw. Marchewkę zetrzyj na tarce i ułóż z niej włosy klauna. Z żółtego sera wytnij kółka, oliwki pokrój w plasterki – z tych dwóch składników zrób oczy. Pomidorki przekrój na pół i zrób z nich nos. Z sera żółtego ułóż usta. Liście sałaty ułóż na talerzu w formie kokardki.