Śniadanie, teoretycznie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie ono dostarcza nam energii po to, by móc efektywnie przetrwać każdy, kolejny dzień. Często szukamy więc śniadaniowego pomysłu, który nie tylko nas pobudzi, ale także zachwyci swoim smakiem. Okazuje się, że kanapka z łososiem i awokado sprawdzi się idealnie. Co więcej, taka kanapka będzie odpowiednia nie tylko na rozpoczęcie dnia. Z uwagi na to, z jakich składników jest ona wykonana, może być to świetna propozycja na każdą porę dnia. Możemy spokojnie ją przygotować w formie lunchu do pracy, a także potraktować jako przekąskę lub pożywna kolację. Z pewnością nie będziemy tego żałować.
Kanapka z łososiem i awokado - szybko i smacznie
Kanapka z łososiem i awokado do prosty i szybki przepis, którego wykonanie zajmie nam nie więcej niż kilka minut. Co więcej, wszystkie, niezbędne składniki bez najmniejszych problemów znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Oprócz awokado i wędzonego łososia potrzebny nam będzie także majonez, cebula i sok z cytryny. W ten sposób przygotujemy pastę o aksamitnej konsystencji, która dodatkowo nada naszej kanapce wyjątkowego smaku. Następnie wszystkie składniki wystarczy wyłożyć na kromkę świeżego pieczywa i przykryć drugą kromką. Jeśli chcemy, by kanapka z łososiem wędzonym i awokado smakowała jeszcze lepiej, wówczas warto ją na chwilę odstawić do lodówki. Wystarczy kilka minut, by chleb przesiąknął sokami i stał się miękki, z chrupiącą skórką z zewnątrz.
Kanapka z łososiem wędzonym i awokado - jak interpretować oryginalny przepis?
Kanapka z łososiem wędzonym i awokado to bardzo prosty przepis. Teoretycznie, wystarczy tylko kilka składników złożonych razem w tradycyjną kanapkę, która mama przygotowywała dla nas w dzieciństwie. Jednocześnie, możemy samodzielnie wybrać rodzaj chleba. Nie musi być on biały. Równie dobrze sprawdzi się chleb ciemny lub z dodatkiem różnorodnych ziaren. Dodatkowo, możemy zamiast cebuli dodać do majonezu pokruszone jajko wraz z koperkiem. W ten sposób przygotujemy pastę jajeczną, którą możemy nałożyć na kromkę. Nie zapominajmy także o przyprawach. Sól, pieprz, a nawet i granulowany czosnek może tu w wyjątkowy sposób wzbogacić smak. Z pewnością jednym z ciekawszych rozwiązań jest także uprzednie podpieczenie kromek w opiekaczu, tosterze lub po prostu na patelni z dodatkiem masła. Dzięki temu kanapka z łososiem i awokado będzie bardziej chrupiąca.