Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łopatkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszaj ze sobą, a następnie powstałą mieszanką natrzyj dokładnie mięso. Całość skrop oliwą i odstaw. Mięso powinno się marynować min. 1h, a najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie łopatę obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy będzie już rumiana przełóż ją do dużego garnka.
Cebulę przekrój na 4 części i dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem. Łopatkę duś na średniej mocy ok. 2-3 h aż będzie miękka.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż skórą do dołu na blaszce do pieczenia.
Czosnek drobno posiekaj i posyp nim pomidorki. Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 20-30 minut lub pod grill na ok. 10 minut. Pomidorki powinny stracić jędrność i część wody.
Pieczywo pokrój na kromki. Każdą posmaruj Remuladą Winiary.
Na spodzie kanapki ułóż poszarpaną łopatkę z wieprzowiny.
Dodaj kilka upieczonych pomidorków i odrobinę ulubionej sałaty.
Całość przykryj drugą posmarowaną kromką pieczywa.