Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubisz domowe wersje dań typu fast food, to na pewno spodoba Ci się przepis na kapsalon. Jest to holenderskie danie, na które składają się frytki przykryte gyrosem albo szoarmą. Wierzch posypany jest startym serem, a całość zapieczona. Dopiero, gdy ser się roztopi, kapsalon holenderski należy posypać sałatą pekińską i polać sosem.
To danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie, choć jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem klasycznych fast foodów. Możesz wykorzystać do niego gotowe upieczone w piekarniku frytki lub przygotować je samodzielnie z pokrojonych ziemniaków.
Kapsalon domowy smakuje trochę jak sałatka gyros, trochę jak kebab, ale dzięki obecności warzyw ma w sobie dużo witamin. Poza tym zawarte w nim pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawą do gyrosa mięso z piersi kurczaka dostarcza niezbędnej porcji białka. Starty na tarce o dużych oczkach ser nałóż na ułożone warstwami frytki oraz mięso, a następnie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi.
W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój pomidora w kostkę, cebulę w półksiężyce, a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu foremek nakładaj składniki w kolejności: 3 łyżki sosu czosnkowego, warzywa, kapusta pekińska i ketchup.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.
Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.