Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.