Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!
Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.