Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty stanowi obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Ta smakowita zupa rozgrzeje w czasie niepogody i zachwyci wspaniałym, wyrazistym smakiem. Okaże się też sycącym daniem na każdy dzień. Wartościowa kiszona kapusta, w połączeniu z wywarem mięsnym, stanowi wzmacniający posiłek, który doceni każdy, kto lubi dania z kapusty kiszonej.
Zupa kapuśniak nie jest trudna do przygotowania ani czasochłonna. Wystarczy poświęcić na nią nieco ponad godzinę. Na początek przygotuj kiszoną kapustę: posiekaj ją, przełóż do garnka, zalej szklanką wody. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż stanie się miękka. W innym, większym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 kostki Bulionu WINIARY.
Kapuśniak z kiszonej kapusty wzbogacają też inne warzywa. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę dodaj do bulionu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj do wywaru. Doda ona zupie charakterystycznego aromatu. Gotuj przez kwadrans, aż ziemniaki staną się miękkie.
Ugotowaną kapustę przełóż do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, aby zupa była naprawdę gęsta, dodaj do niej więcej ziemniaków.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.
Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.